Hot oil treatement – Horká olejová kúra

V dnešním díle seriálu Péče o afro míšené dětské vlásky vám přináším něco nového. Něco nového pro vás, ale zároveň něco tak luxusního a finančně nenáročného, že by byla škoda právě tuto metodu tady u nás nezmínit. A o co tedy jde? Hot oil treatment neboli horká olejová kúra.

Horký olej najdeš i na e-shopu ZDE.

Co to Hot Oil Treatement je?

Hot oil treatment – horká olejová kúra – je opravdu luxusní péče pro suché, křehké vlasy jako jsou právě ty afro a míšené. Velice důležitá je správná volba oleje, jelikož právě teplo, které z něj vychází, roztahuje vlasovou kutikulu. Ta si pak udrží hydrataci a dojde k jejímu zvlhčení, utěsnění a uzamknutí.

Benefity horké olejové kúry

Hot oil treatement péče je vhodná po celý rok. Nejvíce však vlasům prospěje v zimním studeném období, kdy jsou vlasy velice suché a roztřepené. Jak už víme například z našeho workshopu, tak afro a míšená pokožka nemá schopnost se mastit (nebo je tato vlastnost minimální). Horká olejová kúra jí pak právě s hydratací pomáhá. Díky kúře se předchází nadměrnému vysoušení pokožky a vzniku lupů či jiných podráždění, zapříčiněných suchem. Dalším benefitem, který prostě musíme zmínit je, že hot oil treatment prokrvuje pokožku hlavy, což nejen že pomáhá ke zdravějším vlasům, ale i k jejich rychlejšímu růstu.

Výběr správného oleje

No, a když už tedy víme, že je to kúra plná benefitů a jsme si jistí, že ji musíme zkusit, stojíme před zásadní otázkou. Který olej mám použít, když je jich tolik? Používáme vždy nejlépe oleje přírodní, takže žádná hotová olejová séra typu Gliss Kur, Elseve a podobně. Jak už dávno víme, stejně neobsahují nic moc dobrého. Tak jak to vypadá s přírodními oleji?

Schopnost oleje pronikat do vlasu

Oleje s vysokou schopností proniknout do vlasu:

  • Kokosový
  • Amazonské ucuuba butter
  • Slunečnicový
  • Ricinový olej

Oleje s se sníženou schopností proniknou do vlasu:

Oleje které tuto schopnost nemají:

Oleje s vysokou schopností doporučujeme pro vlasy vysokoporézní, silné vlasy a afro 4+. Oleje se sníženou schopností doporučujeme pro vlasy jemnější, je všakt třeba brát zřetel i na to, jak je olej težký. Nejlehčí oleje jsou meruňkový, hroznový a třeba arganový. Oleje, které tuto schopnost nemají, jsou spíše pouze pro výsledný uhlazený kosmetický efekt (sealing).

Další typy dělení olejů

Zároveň oleje rozlišujeme podle toho, jak moc vlas zatíží. Na jemné a nízkoporézní vlasy obecně používáme oleje lehké.

No a na vlasy silné a vysokoporézní je potřeba nasadit ten těžší kalibr:

No, a aby to nebylo příliš jednoduché, tak to, co je mezi tím, se musí prostě zkoušet. 😊

Příprava a aplikace hot oil treatement

Když už jsme si vybrali ten náš správný olej, tak se můžeme vrhnout na přípravu a aplikaci samotné metody Hot Oil Treatment.

  • Umyj si vlasy

HOT funguje nejlépe na vyčištěných vlasech. Umožňuje to lepší proniknutí do vlasových kutikul.

Pokud používáte jako prepoo (ochrana před mytím), tak vlasy pouze navlhčete, aby se olej lépe vpracoval.

  • Ohřej si olej

Zahřej olej na příjemnou teplotu. Všeobecné doporučení je 3-6 lžic oleje na 10 vteřin.

Teplotu vždy kontroluj a nespal se!

  • Vlasy rozčeš

Olej se lépe roztáhne rovnoměrně po celých délkách vlasových vláken.

  • Dopřej si masáž hlavy

Nejen, že to pomůže olej lépe vpracovat do pokožky hlavy, ale zároveň dojde k lepšímu prokrvení, které podporuje růst vlasů a zmírňuje vypadávání. A navíc je to prostě příjemné!

  • Vlasy zakryj

Mikrotenový sáček, koupací čepice a nebo cokoliv nesavého, co tě napadne.

Pomůže to lépe izolovat teplo a zachrání oblečení a různé části nábytku. Pokud máš vlasy nízkoporézní, které mají problém cokoliv přijmout, přifoukni fénem o střední teplotě.

  • Nech působit

Teď je na řadě ten vytoužený relax. Pro začátek postačí 20 minut. Podle výsledku můžeš příště čas přidat a nebo naopak ubrat.

  • Vymyj

Po 20 minutách olej z vlasů řádně vymyj. U jemných vlasů doporučuji použít low poo šampon, aby se předešlo něžádoucímu zmaštění. Ze silných, vysokoporézních stačí pouze důkladně vymýt vodou. Následně použij kondicionér a leave in.

Hot oil treatment je vhodné požít každý týden. V případě silných vlasů jako třeba afro typu 4 je možné použít každých několik dní.

A když už teď víte jak na to, tak se do toho pusťte a já se na vás budu těšit u dalšího dílu. 😊

Vaše Markét

Zdroje:

Penetrační schopnosti olejů

Vlasová kosmetika přehled

Aromatherapy Handbook for beauty hair and skin care, Erich Keller, 1991, ISBN 0-89281-831-X

***

Líbil se vám článek? Komentujte dole a sdílejte 🙂

1 thought on “Hot oil treatement – Horká olejová kúra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *