Kakaové máslo

Další velice zajímavou africkou surovinou je kakaové máslo. Že jste o něm ještě neslyšeli? Tato surovina, která se získává extrahováním bobů Kakaovníku pravého pochází z oblasti západní Afriky a má mnohé využití. Pojďme si tedy tuto surovinu blíže představit.

Kakaovník pravý

Co to je kakaové máslo

Je to tuk, který, jak už jsem výše zmínila, se získává extrahováním z bobů Kakaovníku pravého. Čím více je máslo žluté, tím je tzv. čistší neboli panenské. U nás najdete jedině to nejčistší. 🙂

Surové kakaové máslo
Surové kakaové máslo

Vyrábí se tak, že se z ručně sebraných kakaových bobů odstraní semena, poté se boby praží a lisováním za studena dochází k finálnímu oddělení tuku. Ten má pak typicky žlutou barvu a krásnou čokoládovou vůni. Máslo kakaovníku pravého obsahuje velké množství vitaminů A, B1, B2, B3, C a E a důležité antioxidanty.

Využití v potravinářství a kosmetice

Máslo se používá v potravinářském a kosmetickém průmyslu. My ho prodáváme pro kosmetické účely, ale klidně si ho kupte do kuchyně. Tam vám bude sloužit jako základ pro výrobu čokolády, cukrovinek a dortů.

V kosmetice je kakaové máslo velice oblíbené pro své hydratační účinky. Je dokonce ještě lepší než naše milované bambucké máslo.😉Kdo tedy trpí na extrémně suchou a citlivou pokožku, tak pro něj je tento africký produkt to pravé ořechové. Máslo se naopak nedoporučuje na mastnou pokožku, která má tendenci k tvorbě akné.

S čím ti tedy máslo pomůže?

🌿Na suchou a citlivou pokožku

🌿Na popraskané rty

🌿Doporučuje se při atopickém ekzému, lupence či na šupinatou pokožku

🌿Pomáhá hojit jizvy

🌿 Má protizánětlivé účinky

🌿Antioxidanty mají pozitivní dopad na stárnoucí pokožku

K tomu všemu je jeho velkou výhodou i to, že nezanechává mastný film na pokožce.

Jak nanášet kakaové máslo

Nenech se zmást tím, že se v názvu vyskytuje slovo „máslo“. Panenské nerafinované kakaové máslo je ve své podstatě poměrně tvrdé. Pro lepší nanášení doporučujeme máslo nejdříve trochu zahřát ve vodní lázni a pak ve formě oleje aplikovat na pokožku. Další možností je ho o pokožku třít a ono se samo začne krásně rozpouštět, jelikož jeho bod tání je velice nízko – již kolem 34°C. Oblíbené je také našlehané s bambuckým máslem.

Předprodej kakaového másla

Kakaové máslo jsem dovezla ve velice omezeném množství. Chceš-li být mezi několika málo prvními, kdo ho vyzkouší? Není nic jednoduššího, než si máslo předobjednat v surové formě ZDE nebo jako balzám na rty ZDE. Objednávky přijímám již teď a na Vánoce budu posílat nejvoňavější produkty. Můžeš mít tak pro někoho pěkný vánoční dárek a já budu vědět, kdo je mým VIP klientem 🙂

Balzám na rty z kakaového másla

Zajímá tě, co si z kakaového másla můžeš vyrobit? Přejdi na oblast DIY kosmetika a inspiruje se recepty. V případě, že se ti nechce nic vyrábět, kontaktuj mě na mamazafriky@gmail.com a vyrobím na objednávku 🙂 Máš zájem?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *