Kokosový olej – kamarád či nepřítel?

Kokosový olej – kamarád či nepřítel

Čím dál častěji se setkávám ve svém okolí, práci a sociálních sítích s kosmetickými radami, které zahrnují používání kokosového oleje jako přírodního zázraku a ‘’léku na vše’’. Patří však tato ingredience opravdu na vlasy či na pleť? Jak ho správně zařadit a používat? V tomto článku Kokosový olej – kamarád či nepřítel vám vše osvětlím.

Pojďme se na to postupně podívat.

Pleť

Kokosový olej má antibakteriální a hojivé účinky. Jeho používání na problematickou pleť je ale velmi sporné.  Tento olej je z hlediska svého složení komedogenní, konkrétní hodnota na stupnici je 2 ze 4.

 

Komedogenní znamená, že blokuje póry a zanáší je. Není to samozřejmě 100 %, ale ta pravděpodobnost tu stále je. Je důležité zmínit, že tuto vlastnost mají do jisté míry všechny oleje a másla, avšak některé více, některé méně. Pokud však tato situace -ucpání pórů- nastane dochází k tvorbě černých teček a akné. Nejdůležitějším faktorem je typ pleti.

 

Obecně dle mého názoru z hlediska funkčnosti, bude mít normální pleť s malými staženými póry s kokosovým olejem problém menší než problematická pleť s roztaženými póry a sklonem k akné. Troufám si říci, že přidání mastného oleje v takovém případě tvorbu akné spíše podpoří.

 

Pravidlo zní – Olej aplikujte pouze na vyčištěnou pleť a nejlépe po peelingu.

Pokožka

Antibakteriální účinky kokosového oleje rozhodně nelze popřít. Je bohatý jak na vitamíny tak na minerály. Kokosový olej pomáhá při popáleninách a vysoký obsah antioxidantů pomáhá s hojením ran a jizev. To je fakt, na kterém se shodují všichni odborníci v oboru dermatologie. Nicméně použití kokosového oleje  rozhodně nedoporučuji na suchou pokožku. Olej totiž funguje jako přírodní bariéra proti vodě. A jak víme, voda = hydratace. Takže pokud hydrataci nedodáte před jeho použitím, olej zanese póry a žádná hydratace se tak již do pokožky nedostane. 

 

Takže pokud chcete kokosový olej použít na tělo a nemáte speciální obtíže při kterých je třeba ochránit pokožku před vodou (popáleniny, opruzeniny…), je nezbytné ho nanášet na vlhkou pokožku a nejlépe ještě rozmíchaný s vodou.

 

Pravidlo zní – Nanášejte kokosový olej pouze na vlhkou pokožku, pokud neřešíte nějaký problém.

Vlasy

Samotný kokosový olej na vlasy jednoduše vůbec nepatří. Vhodný je určitě jako přídavek ve vlasových produktech, které zvýrazní benefit a zároveň jsou složené tak, aby byly schopné využít i toho, co může být bráno jako negativní vlastnost. I tak se ale bohužel může stát, že takové produkty vlasům nemusí sedět – to je poměrně častý jev – někomu nesedí kokos, někomu třeba aloe. Je třeba brát v potaz, že kokosový olej má vysoké penetrační schopnosti. Proniká velice hluboko do vlasových vláken a pokud před tímto procesem nedojde k nasycení vlasu vodou = hydratací, vlas bude vysušený, bude chřadnout a tento proces se dá jen těžko zvrátit. Přirozeně olej hluboko uvnitř vlasu znemožní přístup hydratace a je třeba ho vymýt. Nejlépe silným šamponem na hloubkové čištění.

 

Kdy tedy ve vlasové kosmetice pomůže?

 

Můžeme ho přidávat do domácích masek na vlasy. Například v kombinaci – avokádo, aloe, olivový olej a kokosový olej. Nicméně, nesmí se to s ním přehánět a vždy musíme mít na paměti, že do nehydratovaných vlasů se kokosový olej nedává.

V jednom případě se však kokosový olej na vlasy doporučuje. Jedná se o léčbu hydratační únavy (hygral fatique). To je stav, kdy došlo vlivem přílišné hydratace jemných vlasů k jejich poškození a doslovnému popraskání vlasových kutikul. V tomto případě není další pronikání hydratace do vlasu žádoucí a používá se tak kokosový olej jako bariéra a ochrana vlasu před vodou a dalším poškozením. Stejnou funkci má i babassu olej.

Pravidlo zní – Kokosový olej se do vlasů nedává nikdy samotný, pokud se nejedná o hydratační únavu

Pokud tedy víte, jak a kdy olej použít, může vám pomoci se spoustou neduhů a může to být váš opravdu dobrý přítel. Avšak je třeba dodržovat jistá pravidla, která toto používání s sebou nese.

Takže ještě jednou – jak olej používáme?

Vždy na vyčištěnou pleť – nejlépe po peelingu

Na problematickou pleť raději ne

Vždy na vlhkou pokožku rozmíchaný s vodou, pokud nechceme pokožku chránit před vodou

Na suché vlasy nedávat samotný, pokud netrpíme hydratační únavou

Tak zase příště…

Vaše Markét

***

Zdroje:

Penetracní schopnosti olejů

Léčba hydratační únavy

Kokosový olej v dermatologi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *